Venom Welcome to Hell

Microsoft iSCSI Initiator: Welcome to Hell

O iSCSI Initiator στο Λ.Σ. Windows Server 2012 R2 βρίσκεται στο Server Manager > Tools και επιλογή «iSCSI Initiator». Θα εκκινήσει το service msiscsi και θα το ρυθμίσει κατάλληλα εάν επιλέξετε το iSCSI Initiator για πρώτη φορά. Το αντίστοιχο σε PowerShell είναι:

Set-Service msiscsi –StartupType "Automatic"
Start-Service msiscsi

Για να βρούμε το IQN του σε PowerShell:

Get-InitiatorPort

 


 

Ανακάλυψη (iSCSI discovery)

 

O iSCSI Initiator της Microsoft χρησιμοποιεί τους τρεις γνωστούς τρόπους iSCSI discovery για την ανακάλυψη:

  1. Απευθείας ορισμό του target (εφόσον γνωρίζουμε το IQN του κ.α.),
  2. διερεύνηση μέσω iSCSI Portal και
  3. μέσω iSNS server.

Λοιπόν, η συνηθέστερη περίπτωση είναι να έχουμε τουλ. δύο διευθύνσεις IP (είτε δύο NIC, είτε ένα NIC με δύο θύρες, είτε ένα NIC με διαμέριση δικτύου NPAR) στο server με το iSCSI Initiator.
Στο παράθυρο του iSCSI Initiator επιλέγουμε το Discovery TAB και στο τμήμα «Target portals» πατάμε το «Discover Portal». Στο νέο παράθυρο (ονόματι «Discover Target Portal») ΔΕΝ ορίζουμε το Target Portal (διεύθυνση IP και θύρα TCP του iSCSI Target) αλλά επιλέγουμε το «Advanced…», επιλέγουμε το «Local adapter», το «Initiator IP» (επιλέγουμε τη διεύθυνση IP που θα χρησιμοποιήσουμε για τις λειτουργίες του iSCSI) και ορίζουμε τη διεύθυνση IP του target.

Η αντίστοιχη εντολή σε PowerShell είναι:

New-IscsiTargetPortal -TargetPortalAddress "IP ή DNS" -InitiatorPortalAddress "IP ή DNS" -InitiatorInstanceName "ROOT\ISCSIPRT\0000_0"

 


 

Σύνδεση (iSCSI log in και έναρξη της iSCSI session)

 

Πηγαίνουμε στο Targets TAB και πατάμε Refresh για να διαπιστώσουμε ποιους targets ανακάλυψε. Επιλέγουμε target και πατάμε Connect. Στο νέο παράθυρο (ονόματι «Connect to Target») ΔΕΝ πατάμε το OK αλλά επιλέγουμε ΠΑΛΙ το «Advanced…» και επιλέγουμε το «Local adapter», το «Initiator IP» (επιλέγουμε τη διεύθυνση IP που θα χρησιμοποιήσουμε για τις λειτουργίες του iSCSI) και τη διεύθυνση IP του target. Επίσης επιλέγουμε το «Enable CHAP log on» και συμπληρώνουμε εφόσον χρειαστεί.

 

Η σύνδεση μέσω PowerShell:

Λοιπόν, εάν συνεχίσουμε από το προηγούμενο παράδειγμα (iSCSI Virtual Disk σε PowerShell) τότε θα χρησιμοποιήσουμε το ίδιο όνομα χρήστη (usernamepxsardanapalos) και «μυστικό» (AutoYpotithetaiGiaAsfaleia). Για να βρουμε το IQN του Target σε PowerShell:

Get-IscsiTarget

Και συνεχίζουμε:

Connect-IscsiTarget -NodeAddress "Το IQN του Target" -AuthenticationType ONEWAYCHAP -ChapUsername "usernamepxsardanapalos" -ChapSecret "AutoYpotithetaiGiaAsfaleia" -IsPersistent $True

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στο -AuthenticationType πρέπει να συμπληρώσουμε με ΚΕΦΑΛΑΙΑ, δηλαδή ONEWAYCHAP και όχι OneWayCHAP, αλλιώς δεν λειτουργεί και ας γράφουν ότι θέλουν οι σαλτιμπάγκοι της Microsoft.
Παράδειγμα καραγκιοζιλικίου: «Valid values are None (the default), OneWayCHAP, and MutualCHAP.»:
https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh826098%28v=wps.630%29.aspx

 

Κύρια φάση της συνόδου (κύρια φάση της iSCSI session):

Επιλέγουμε το «Volumes and Devices» TAB και πατάμε το «Auto Configure». Πλέον ο δίσκος είναι έτοιμος (και σε κατάσταση εκτός λειτουργίας – offline). Τώρα μπορούμε να προχωρήσουμε σε αρχικοποίηση και διαμόρφωση (βλ. «Ρύθμιση τοπικού αποθηκευτικού χώρου») για να το χρησιμοποιήσουμε. Δεν έχω βρει αντίστοιχη εντολή σε PowerShell ή άλλο για το «Auto Configure».

Εάν χρησιμοποιείτε το Server Core θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε το GUI:
iscsicpl στο Command Prompt για να εμφανιστεί το παράθυρο του iSCSI initiator.

Εάν τρώτε τάπες από το Windows Firewall τότε, για κάποιο λόγο, δεν είναι ανοιχτές οι θύρες που χρησιμοποιεί το iSCSI. Τις ανοίγετε με τις παρακάτω δύο εντολές:

netsh advfirewall firewall add rule name="iscsi-in" protocol=TCP dir=in localport="860,3260" action=allow
netsh advfirewall firewall add rule name="iscsi-out" protocol=TCP dir=out localport="860,3260" action=allow

 

Οι εντολές PowerShell για iSCSI Initiator:
https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh826099.aspx

Οι εντολές PowerShell για Storage:
https://technet.microsoft.com/en-us/library/hh848705%28v=wps.630%29.aspx

Σχολιάστε